Blogg Archives | Digital Workforce https://digitalworkforce.com/sv/rpa-blogg/category/blogg/ Digital Workforce Thu, 04 Nov 2021 08:22:35 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.3 https://digitalworkforce.com/wp-content/uploads/2019/03/cropped-dwf-favicon-32x32.png Blogg Archives | Digital Workforce https://digitalworkforce.com/sv/rpa-blogg/category/blogg/ 32 32 Digital Workforce startar Automationspodden https://digitalworkforce.com/sv/rpa-blogg/digital-workforce-startar-automationspodden/ Thu, 04 Nov 2021 07:35:01 +0000 https://dev2services.local/?p=7313 Automation är en megatrend och allt som kan automatiseras kommer att automatiseras. Vi ser att det händer överallt. Med detta i åtanke startade Digital Workforce Automationspodden tillsammans med UiPath och Blue Prism, de världsledande leverantörerna inom RPA. Podden leds av Digital Workforce Ulrica Storset och vi kan förvänta oss en mängd korta relevanta sessioner med…

The post Digital Workforce startar Automationspodden appeared first on Digital Workforce.

]]>
Automation är en megatrend och allt som kan automatiseras kommer att automatiseras. Vi ser att det händer överallt. Med detta i åtanke startade Digital Workforce Automationspodden tillsammans med UiPath och Blue Prism, de världsledande leverantörerna inom RPA.

Podden leds av Digital Workforce Ulrica Storset och vi kan förvänta oss en mängd korta relevanta sessioner med ledande profiler inom området som kunder, leverantörsrepresentanter, DWF-anställda och andra stora tänkare och influencers på området.

”Det är ett stort nöje att vara värd för podden och ha alla dessa intressanta samtal” säger Ulrica Storset.

Alla bör ha koll på hur de kan automatisera och utveckla sin verksamhet för att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, om de inte redan har startat med på det kommer de göra det inom kort. RPA är ett bra verktyg i automationsverktygslådan och en relativt ny teknik som organisationer behöver behärska. Att lyssna på vår pod kommer att hjälpa organisationer att utvecklas snabbare” avslutar hon.

Automationspodden är inspelad på flera språk, där svenska är huvudspråket, men avsnitt hålls även på engelska.

Podden finns på alla plattformar man brukar hitta poddar, t.ex. Spotify och Apple Podcast

 

Om Digital Workforce
Digital Workforces mission är att eliminera allt tråkigt, repetetivt och regelstyrt arbete för att  frigöra tid till mer värdeskapande arbete. Digital Workforce är en obereonde tjänsteleverantör inom intelligent process automatisering i industriell skala där vi automatiserar och underhåller våra kunders processer. Idag använder över 200 stora globala kunder Digital Workforces tjänster för att transformera sina verksamheter med intelligent automatisering. Digital Workforce grundades 2015 och sysselsätter för närvarande över 240 IA-specialister i USA, Storbritannien, Polen, Tyskland, Finland, Sverige, Norge och Danmark. www.digitalworkforce.se

The post Digital Workforce startar Automationspodden appeared first on Digital Workforce.

]]>
RPA SAP Automation Creator – Minska den tid som används för att utveckla SAP-automationer med 50–90 %! https://digitalworkforce.com/sv/rpa-blogg/rpa-sap-automation-creator-minska-den-tid-som-anvands-for-att-utveckla-sap-automationer-med-50-90/ Mon, 16 Nov 2020 10:34:36 +0000 https://dev2services.local/?p=6095 Blogg: RPA SAP Automation Creator – minska tiden för att göra SAP-automatiseringar!   Software robotics (RPA, Robotic Process Automation) är redan vanligt i många verksamheter. Tack vare RPA har det varit möjligt att automatisera dussintals, i vissa fall till och med hundratals, olika rutinuppgifter och processer. Nu kan RPA även utnyttjas i SAP-miljöer, mer effektivt…

The post RPA SAP Automation Creator – Minska den tid som används för att utveckla SAP-automationer med 50–90 %! appeared first on Digital Workforce.

]]>
Blogg: RPA SAP Automation Creator – minska tiden för att göra SAP-automatiseringar!

 

Software robotics (RPA, Robotic Process Automation) är redan vanligt i många verksamheter. Tack vare RPA har det varit möjligt att automatisera dussintals, i vissa fall till och med hundratals, olika rutinuppgifter och processer. Nu kan RPA även utnyttjas i SAP-miljöer, mer effektivt än någonsin tidigare!

Med vårt nya verktyg, SAP Automation Creator, kan du minska tiden för att göra SAP-automatiseringar med 50–90 %. Om SAP är ditt kärnsystem och du för närvarande använder eller planerar att använda Blue Prism RPA är vår SAP Automation Creator ett måste!

SAP Automation Creator möjliggör ett helt nytt tillvägagångssätt för SAP-automatisering: vår tjänst omvandlar makroinspelningar gjorda i SAP-miljön till Blue Prism-processer. Istället för helt anpassad automatisering kan åtgärder som redan vidtagits i SAP-miljön användas, vilket gör utvecklingen av automatiseringen mycket mer effektiv och snabb. När automatiseringar görs på ett SAP-kompatibelt sätt, med stöd för utvecklingsunderhåll och återanvändning, minskas också kostnaderna avsevärt.

SAP Automation Creator levereras som en del av våra plattformstjänster Roboshore och Robot as a Service. Med dessa multitekniska plattformstjänster kan du köpa RPA som en tjänst och bara betala för det du använder, inte kapacitet, och utnyttja alla ledande RPA-tekniker flexibelt.

Kontakta ditt lokala Digital Workforce-kontor eller skicka e-post till oss på info@digitalworkforce.com för att få veta mer!

 

minska tiden för att göra SAP-automatiseringar

The post RPA SAP Automation Creator – Minska den tid som används för att utveckla SAP-automationer med 50–90 %! appeared first on Digital Workforce.

]]>
Berika era medarbetare med Automation: Webinar Q&A https://digitalworkforce.com/sv/rpa-blogg/berika-era-medarbetare-med-automation-webinar-qa/ Tue, 06 Oct 2020 09:34:19 +0000 https://dev2services.local/?p=5914 Vi har nyligen hållit ett webinar tillsammans med Microsoft, Nacka- och Södertälje kommun om  hur kommuner arbetar med  automation Vi fick många bra frågor under webbinaret och eftersom vi inte hade möjlighet att svara alla på plats, återkommer vi här med ett Q & A-inlägg som täcker de frågor publiken ställde. Om du missade webbseminariet…

The post Berika era medarbetare med Automation: Webinar Q&A appeared first on Digital Workforce.

]]>
Vi har nyligen hållit ett webinar tillsammans med Microsoft, Nacka- och Södertälje kommun om  hur kommuner arbetar med  automation Vi fick många bra frågor under webbinaret och eftersom vi inte hade möjlighet att svara alla på plats, återkommer vi här med ett Q & A-inlägg som täcker de frågor publiken ställde. Om du missade webbseminariet kan du se det från inspelningen när det passar. 


De viktigaste från webinaret inkluderade:

  • Vad är Microsoft Power Automate?
  • Hur passar Power Automate in i den allt växande verktygslådan för automation?
  • Hur kan er verksamhet dra nytta av denna teknologi?
  • Hur kan Power Automate användas för att öka den peronliga effektivteten och skapa innovation?
  • Hur tänker och vad gör andra kommuner kring automation?


Titta på inspelningen

 

Frågor från deltagarna och svar från panelen:


När det gäller Power Automate, går det att nyttja även om man inte har tillgång till 365-suiten? Det vill säga går det att installera on-prem?

Microsoft: Power Automate går att använda fristående och hanterar såväl on-prem som cloud.

 

Vad har Microsoft för tidsplan för PowerAutomate unattended automation? När blir den tillgänglig och hur kommer licensmodellen se ut?

Unattended RPA finns tillgängligt i dag. Nyligen släpptes också Power Automate Desktop. https://flow.microsoft.com/sv-se/ui-flows/

Listpriser för Microsoft Automate och RPA tjänster finns här: https://flow.microsoft.com/sv-se/pricing/

För specifika priser hör med antingen din kontaktperson på Microsoft eller licensåterförsäljare. Automate ingår inom ramen för olika applikationer i olika utsträckning inom våra 365 sviter samt vid Power Apps på Power Platform.

 

Vilka mätetal använder Nacka och Södertälje för att mäta effekterna av digitaliseringsarbetet (förutom tid) – kan ni ge exempel?

Södertälje: Vi mäter FTE (full time employee), kvalitet i leveransen, samt mervärde för organisationen

Nacka: Vi börjar varje projekt med att diskutera vilka nyttor man vill uppnå. Det blir case-by-case hur man vill mäta effekterna, beror på om det är t.ex. spara tid, eller korta ledtider ut mot invånare, eller kanske nöjda medarbetare som är effekten man vill nå. Men vad gäller business case monetärt så använder vi DWF:s verktyg Quick Scan för detta.

 

Kan vi få veta lite mer om hur man använde RPA i ”Corona-funktionen” då det gällde processen för bemanning?

Södertälje: Processen är kopplad till Omsorgskontoret och innehöll många repetitiva arbets uppgifter som motsvarar drrygt 0,5 FTE för mer info:  https://digitalworkforce.com/rpa-news/sodertalje-a-swedish-municipality-and-digital-forerunner-turned-to-bots-to-ensure-effective-operations-and-excellent-customer-service-during-the-covid-crisis/

 

Har ni haft utmaningar med att få godkänt av systemägarna eller processägarna för att använda RPA i processerna?

Södertälje: Vi är väldigt noga med att få cheferna med i processerna tidigt och därmed får mandat för denna typ av beslut, så svaret är nej.

Nacka: Nej, de verksamheter som har robotiserat på Nacka har varit drivande i att få till robotisering – och har kommit till oss för stöd. När vi initierar robotiseringsinitiativ på andra verksamheter så gör vi det genom stark förankring med verksamhetschefer; vi prioriterar att hjälpa de verksamheter som själva vill robotisera. 

 

Hur har ni organiserat utvecklingsarbetet? Vart vänder sig era verksamheter som är intresserade av automatisera ett arbetsmoment? Har ni upprättat ett CoE som levererar RPA som tjänst?

Södertälje: Det är digitaliseirngsenheten som är SPOC (central point of contact) när det gäller RPA i Södertälje, vi arbetar med förankring och skalning i organisationen.

Nacka: Vi har en ”intresseanmälan robotisering” på vårt intranät så att man direkt kommer in till vår RPA tjänsteansvarig och får hjälp med att börja analysera caset, utifrån business case, analys om RPA är rätt verktyg eller t.ex. traditionell integration. Vi arbetar med att etablera ett eget kompetenscenter, för vi behöver ha kompetens själva, för att vara bra beställare, men också för att kunna vara en bra länk mellan leverantör och verksamhet. Sedan har vi en utvecklingspartner som kan utveckla när/om vi inte har kompetens och kapacitet.

 

Var det komplext att få igång kopplingen mellan kommunens system och den externa RaaS-tjänsten?

Södertälje: Jag vill påstå att det gick väldigt smärtfritt, det handlar för vår del om att Roboten får tillgång via VPN , öppna berörda IP adresser och sedan ge de nödvändiga behörigheterna till berörda system. Vi hade så klart förankrat hela arbetet i organisationen i förväg både hos IT och verksamheterna.

Nacka: Nej, min upplevelse var att det var ganska smidigt att få igång, däremot lade vi mycket analysarbete på att komma fram till en lösningsarkitektur som var optimal utifrån både kostnadseffektivitet, prestanda/funktionalitet och informationssäkerhet. Vi kör ett hybrid-scenario, viss hantering i molnet och vissa delar hanteras ”on prem”.

 

Hej, uppfattade inte vilken process det var inom redovisning?

Södertälje: Kontrollera moms på hyrbil:

Roboten loggar in i ekonomisystemet och letar fram fakturor av en viss typ baserat på ett sökurval.

Den går därefter igenom konteringen för varje faktura inom satt datumintervall och kontrollerar att avdragsgill moms är korrekt ifylld. Om roboten hittar felaktigheter kan den antingen helt sluta hantera fakturan eller påbörja en process för korrigering.

Nacka: Vi hade en RPA-process för fakturadistribution innan systemet (UBW) fick den funktionaliteten inbyggd.

 

Hur har ni gjort för att inventera/identifiera processer?

Södertälje: Det är ett pågående arbete, vi har tagit fram ett underlag som förklara RPA och hur vi jobbar med det i Södertälje. Vi jobbar proaktivt med detta på olika sätt, informerar på olika forum, intervjuer, filmer, artiklar, workshops, webinarium, mm. 

Nacka: Vi har både bett verksamheterna att själva identifiera arbetsuppgifter ”de vill bli av med” som vi kan robotisera, men också proaktivt kommit med förslag utifrån vad andra kommuner i Sverige automatiserat.

 

Vilket verktyg använde Nacka?

Svar: Vi har både använt UiPath och Blue Prism. I dagsläget har vi bara processer i Blue Prism.

 

Hur väljer Södertälje ut vilka handläggningsrutiner som kan/ska automatiseras med RPA? (Lars Umeå)

Södertälje: Först har vi en genomgång med verksamheten där vi går igenom vad RPA är och vad en digital medarbetare kan/inte kan göra.Därefter ger vi verksamheten en hemläxa att fundera på vilka processer som de tror skulle vara lämpliga att automatisera.

Detta följs upp av en första workshop där vi tittar på samtliga processkandidater och gör en snabb analys av hur stor volym processfall som ska hanteras hur lång tid ett ärende tar att utföra manuellt om datan som ska hanteras är strukturerad om processen är regelbaserad.

Utifrån denna överblick görs ett urval av processkandidater som hanteras i en andra workshop. Där använder vi s.k. Quick Scan tool vilket är ett verktyg som tillhandahållits av vår leverantör DWF. I en Quick Scan får verksamheten besvara en uppsättning frågor för varje process. Detta sammanställs i en grafisk summering som visar hur väl lämpad processen är för automatisering (hur lätt det är att bygga ihop) samt hur stor positiv påverkan RPA kan ha på processen (ex. hur stor tidsbesparing som görs).

 

Efter att ni tagit fram en ny RPA-lösning, hur sker förvaltningen av lanserad process? Överlämnas den till verksamheten som då får utse processförvaltare osv eller sköter ni det åt dem?

Södertälje: Det är digitaliseirngsenheten som är SPOC när det gäller RPA i Södertälje, berörd process ägare i verksamehten möter upp med en SPOC gentemot oss.

 

The post Berika era medarbetare med Automation: Webinar Q&A appeared first on Digital Workforce.

]]>
Webinar: Covid-19 driver den digitala transformationen – Digitala medarbetare hjälper organisationer med omställningen https://digitalworkforce.com/sv/rpa-blogg/webinar-covid-19-driver-den-digitala-transformationen-digitala-medarbetare-hjalper-organisationer-med-omstallningen/ Mon, 01 Jun 2020 07:42:37 +0000 https://dev2services.local/?p=5645 Tisdag 16.6.2020 kl. 9.00-9.45 I denna oförutsägbara tid har flera organisationer ställts inför extrema utmaningar där man snabbt har behövt ställa om för att klara av att hantera stora förändringar. Traditionella lösningar och långsamma beslutsvägar har inte varit gångbart. Nya och snabbare teknologier som digitala medarbetare i kombination med artificiell intelligens har vid flera tillfällen visat…

The post Webinar: Covid-19 driver den digitala transformationen – Digitala medarbetare hjälper organisationer med omställningen appeared first on Digital Workforce.

]]>
Tisdag 16.6.2020 kl. 9.00-9.45

I denna oförutsägbara tid har flera organisationer ställts inför extrema utmaningar där man snabbt har behövt ställa om för att klara av att hantera stora förändringar. Traditionella lösningar och långsamma beslutsvägar har inte varit gångbart. Nya och snabbare teknologier som digitala medarbetare i kombination med artificiell intelligens har vid flera tillfällen visat sig vara lösningen.

Välkommen till vårt webinar tisdag 16 juni kl. 9:00-9:45 där vi diskuterar Covid-19’s inverkan på den digitala agendan och hur Digitala Medarbetare kan vara en nyckel till framgång.


Vi diskuterar: 

  • Varför är det så stort fokus på teknologi?
  • Vad är det som driver den digitala agendan?
  • Konkreta kundcase där digitala medarbetare löst uppgiften
  • Vad kan man åstakomma med digitala medarbetare på kort och lång sikt?
  • Synen på arbetskraft i framtiden
  • Hur långt har RPA och AI kommit?
  • Hur kommer man igång, och vad krävs av organisationen?
  • Hur förvaltar man sina digitala medarbetare?

 

Titta på inspelningen

 

Talare

Ulrica Storset
Sales Executive

Mia Lenman 
Sales Executive

The post Webinar: Covid-19 driver den digitala transformationen – Digitala medarbetare hjälper organisationer med omställningen appeared first on Digital Workforce.

]]>
Webinar: Livsviktiga Samtal april: När din kollega är en robot https://digitalworkforce.com/sv/rpa-blogg/webinar-livsviktiga-samtal-april-nar-din-kollega-ar-en-robot/ Thu, 26 Mar 2020 14:31:58 +0000 https://dev2services.local/?p=5300 Webinar: Livsviktiga Samtal april: När din kollega är en robot Torsdag, 2 April, kl. 14-16 Välkommen till eHealth Arenas seminarieserie ”Livsviktiga Samtal”. Det första seminariet, som arrangeras tillsammans med Digital Workforce, handlar om hur robotarna kommer att förändra hur vi arbetar och hur vi ser på arbete. Utöver information om hur digitala medarbetare fungerar och vilka…

The post Webinar: Livsviktiga Samtal april: När din kollega är en robot appeared first on Digital Workforce.

]]>
Webinar: Livsviktiga Samtal april: När din kollega är en robot

Torsdag, 2 April, kl. 14-16

Välkommen till eHealth Arenas seminarieserie ”Livsviktiga Samtal”. Det första seminariet, som arrangeras tillsammans med Digital Workforce, handlar om hur robotarna kommer att förändra hur vi arbetar och hur vi ser på arbete. Utöver information om hur digitala medarbetare fungerar och vilka jobb en robot kan göra, kommer du få ta del av praktiska exempel från både kommunal verksamhet och hälso- och sjukvården samt erfarenheter från bland annat Södertälje kommun och Helsingfors universitetssjukhus.

Datum: 2 april 2020
Tid: 14.00-16.00
Plats: Digitalt möte

Agenda
Introduktion och presentation av Digital Workforce
* Vad är RPA (Robotic Process Automation)?
* Hur fungerar en digital medarbetare?
* Vilka jobb kan en robot göra?
* Nyttor och effekter
* Livscykeln kring RPA

Kundexempel
* Praktikfall från kommunal verksamhet
* Praktikfall från hälso- och sjukvård
* Erfarenheter från bland annat Södertälje kommun, Nacka kommun och Helsingfors universitetssjukhus
* Samverkan inom och mellan kommun och region
* Hur kommer man igång och vad ska man tänka på?
* Från pilot till industriell lösning

Presentationen varar i en timme och därefter finns det tid för frågor och diskussion mellan kl. 15.00-16.00.

Med anledning av Corona-viruset är detta seminarium nu digitalt och vi välkomnar därför deltagare från andra regioner och kommuner samt givetvis alla andra intressenter.

Fakta eHealth Arena
eHealth Arena är en långsiktig satsning initierad av Region Kalmar län och drivs under de första tre åren i projektform med Kalmar Science Park som är projektägare och Linnéuniversitet som samverkanspart.  Satsningen ska bland annat leda till etablering av fler företag som jobbar med e-hälsa, utveckling av nya e-hälsotjänster och att fler människor får dra nytta av tjänsterna i kontakten med vård och omsorg.  Tillväxtverket medfinansierar projektet med 50% och projekttiden löper fram till 2022.

Välkommen att lära dig mer om digitala medarbetare inom kommun och region!

Titta på inspelningen

The post Webinar: Livsviktiga Samtal april: När din kollega är en robot appeared first on Digital Workforce.

]]>
Digital transformation https://digitalworkforce.com/sv/rpa-blogg/digital-transformation/ Wed, 30 May 2018 10:43:49 +0000 https://digitalworkforce.fi/?p=2519 Alla pratar om den digitala transformationen just nu. Tror ingen företagsledning inte har det på sin agenda. Om så är fallet är det hög tid att ta tag i det nu. Det pratas om att det går fort och att det är nu det händer. Det tycker inte jag. Jag har arbetat i IT-branschen sedan…

The post Digital transformation appeared first on Digital Workforce.

]]>

Alla pratar om den digitala transformationen just nu. Tror ingen företagsledning inte har det på sin agenda. Om så är fallet är det hög tid att ta tag i det nu. Det pratas om att det går fort och att det är nu det händer. Det tycker inte jag. Jag har arbetat i IT-branschen sedan millenieskiftet. Och i princip allt vi sa då, det är det som händer nu. Webbhandel, datorer och telefoner som blir som ett, nya sociala plattformar vi kommer mötas på för att umgås, obrutna värdekjedjor där informationen flödar mellan systemen inom och mellan företag. Ja, så blev det. Men det tog inte två år. Det tog 20 år. Timing är allt.

Efter att ha jobbat 10 år med integration och sett utmaningarna med hur komplicerat det är, hur lång tid det tar och hur mycket det kostar är jag otroligt taggat på att nu jobba med RPA – Robotic Process Automation. Vi kommer inte lösa integrationsspagettin. Vi kommer inte lösa utmaningarna med bristande gemensam standard. Vi löser det front end istället. Genialt! Robotisering är ett verktyg i digitaliseringslådan, och ett väldigt bra sådant. Vi låter robotarna jobba i systemen på samma sätt som människor gör, men de gör det 10 ggr snabbare, gör aldrig misstag och behöver aldrig vila, mat eller sömn. Till en bråkdel av kostnaden av att ha människor anställda.

Det vi ser nu på tjänstemanna sidan är samma transformation vi såg i industrin på 80- och 90-talet när robotarna kom och tog de farliga, smutsiga och tråkiga jobben. Ingen saknar de jobben idag. Och idag är det fler människor anställda inom industrin än på 80- och 90-talet för att produktiviteten ökat. Jag tror vi kommer se exakt samma utveckling på tjänstemmanasidan. Robotarna tar de tråkiga, enformiga, monotona, repetetiva arbetsuppgifterna ingen männsiska ska behöva öda tid på på 2010-talet. Låt människorna gör det vi är bra på istället, det kreativa, kognitiva och relationssakapande. Arbetsuppgifter kommer att försvinna. Nya kommer till. Och på sikt kommer det skapas fler jobb för att produktiviteten ökar.

The post Digital transformation appeared first on Digital Workforce.

]]>
Intelligent Process Automation IPA – vad exakt innebär det? https://digitalworkforce.com/sv/rpa-blogg/vad-innebar-intelligent-process-automation/ Wed, 28 Feb 2018 12:22:58 +0000 https://digitalworkforce.fi/mika-ihmeen-ipa/ Robotic Process Automation (RPA) utfört av mjukvarurobotar har blivit en väl använd lösning inom flera branscher. Idag används Digital Workforce virtuella medarbetare i över 50 organisationer inom Norden. Detta innebär i praktiken att i takt med att de virtuella medarbetarna tar över rutiner för kunskapsbaserat arbete frigörs tid för de mänskliga arbetarna till mer värdeskapande…

The post Intelligent Process Automation IPA – vad exakt innebär det? appeared first on Digital Workforce.

]]>
Robotic Process Automation (RPA) utfört av mjukvarurobotar har blivit en väl använd lösning inom flera branscher. Idag används Digital Workforce virtuella medarbetare i över 50 organisationer inom Norden. Detta innebär i praktiken att i takt med att de virtuella medarbetarna tar över rutiner för kunskapsbaserat arbete frigörs tid för de mänskliga arbetarna till mer värdeskapande arbete. De nästkommande stegen blir att växa de virtuella medarbetarnas intelligens och förmåga att lära så att de kan tackla mer komplicerade arbetsuppgifter.

Jukka Virkkunen och Heikki Länsisyrjä – två av tre av Digital Workforce grundare – sitter i ett konferensrum på företagets huvudkontor i Helsingfors. Trots deras hektiska schema sätts tid av till en diskussion och dagens ämne är Intelligent Process Automation – IPA!

Vad innebär egentligen IPA?

Jukka: IPA – Intelligent Process Automation – innebär att maximera affärsnyttan med hjälp av process automatisering. Uppdraget för ett tjänsteföretag inom IPA är att klura ut i vilken utsträckning och med vilka verktyg en kunds process kan automatiseras på ett effektivt och kvalitativt sätt.

Automatisering av en enskild process kan behöva användning av flera olika teknologier: RPA, bildigenkänning, chatbotar, maskininlärning…listan växer sig lång. Termen ’Intelligent Process Automation’ syftar till slutmålet att applicera teknologier inom robotics snarare än en specifik teknologi.

Heikki: Vilken form lösningen tar och vilka teknologier som appliceras beror helt och hållet på hur kundens affärsprocesser ser ut. Inom IPAs repertoar finns det ett helt ekosystem av teknologier som behöver avvägas som en del av en större helhet. Genom att sätta ihop pusselbitarna är det möjligt att skräddarsy den rätta lösningen för alla situationer.

Varför är detta värt att prata om?

Jukka: Allteftersom organisationer och företag får mer erfarenhet utvecklar de även deras förmåga att identifiera möjligheter för lösningar inom robotics. Process automatisering startar med att omvandla information till digital form, varefter det andra efterföljande steget ofta är RPA. I nästa fas skiftar fokus till uppgifter som kräver en viss grad av tolkning vilket då innebär ett övervägande av ett urval av smarta teknologier.

Heikki: Att administrera effektiviteten av kunskapsarbete är på ledningens agenda för att det är den absolut viktigaste faktorn vad gäller produktivitet – en sanning för i stort sett alla branscher. Förändring har skett otroligt snabbt och mängden rutinbaserat kunskapsarbete har ökat. Genom att automatisera affärsprocesser har meningsfullla  vinster vad gäller produktivitet uppnåtts  och denna förmåga är något som de flesta organisationer vill utveckla ytterligare.

Vilken position har RPA relaterat till IPA?

Heikki: RPA är fortfarande det bästa verktyget för att automatisera repititivt kunskapsarbete. När vi talar om IPA kan vi lika väl prata om smarta virtuella arbetare, med andra ord mjukvarurobotar som har tilldelats olika smarta förmågor beroende av processens behov. Den virtuella arbetarens tillämpbara användningsområden är nu ännu bredare men RPA är fortfarande kärnan i dess verkställning.

Från kundens perspektiv däremot är det mest behändigt att all nödvändig teknologi för att automatisera en process levereras som en helhet, i en form som är skalbar och lättillgänglig. Av detta skäl är den bästa lösningen en molntjänst som kan integreras med olika teknologier och som även kan skalas upp snabbt vid behov.

 

The post Intelligent Process Automation IPA – vad exakt innebär det? appeared first on Digital Workforce.

]]>
Hur kan en Digital medarbetare hjälpa er med GDPR i praktiken? https://digitalworkforce.com/sv/rpa-blogg/hur-kan-en-digital-medarbetare-hjalpa-er-med-gdpr-i-praktiken/ Thu, 23 Nov 2017 11:04:22 +0000 https://digitalworkforce.fi/gdpr-vaateet-kaytantoon-robotiikalla/ Robotic Process Automation (RPA) är ofta det enklaste sättet att hantera GDPR i praktiken. I och med den nya lagstiftningen har kunder rätt att kontrollera vilken information som finns lagrad om henne/honom och i vilka system. Kunden ges även rätt att flytta data eller att ”bli glömd”. Kunder skall också meddelas inom 72 timmar om…

The post Hur kan en Digital medarbetare hjälpa er med GDPR i praktiken? appeared first on Digital Workforce.

]]>
Robotic Process Automation (RPA) är ofta det enklaste sättet att hantera GDPR i praktiken. I och med den nya lagstiftningen har kunder rätt att kontrollera vilken information som finns lagrad om henne/honom och i vilka system. Kunden ges även rätt att flytta data eller att ”bli glömd”. Kunder skall också meddelas inom 72 timmar om ett dataintrång skett.

GDPR berör således alla organisationer som hanterar personlig information som namn, telefonnummer, bankuppgifter, personnummer och adresser. Detta innebär påfrestningar på organisationer som kan tyckas enorma. Personuppgifter kan ligga lagrade i många olika system och konsekvenserna av detta är inte alltid genomtänkta.

Vad händer i praktiken om kunder eller anställda vill flytta data eller ”glömmas bort”? Hur skapas sådana rapporter enkelt och med rimlig arbetsinsats? Manuell hantering är både kostsam och felmarginalen hög. Det är lätt att glömma ett system eller uppgift i mängden av information. Komplicerade integrationer eller annan traditionell IT utveckling kan vara ett alternativ men är många gånger kostsamt.

Det är här den digitala medarbetaren eller mjukvaruroboten kommer in. Den Digitala medarbetaren älskar administrativt rutinjobb och glömmer inte bort uppgifter eller system. Den störs inte av att telefonen ringer och kan jobba dygnet runt utan paus och alltid hålla satta tidsgränser. Den digitala medarbetaren bryr sig inte om att den skapar samma rapport om och om igen. Den arbetar helt efter det regelverk den är lärd att följa.

Om ett dataintrång skulle ske och en obehörig mot förmodan skulle komma över personlig data tillhörande hundratals eller tusentals kunder. Hur skall alla kunna notifieras inom 72 timmar? Svårt manuellt men med en digital medarbetare kan detta hanteras inom given tidsram.

Hanterar ditt företag GDPR med manuella resurser eller har ni fortfarande inte helt löst uppgiften? Vi har erfarenhet och har hjälpt flera kunder med detta i praktiken.

Att våra Digitala medarbetare även hanterar annan gallring av data, jobbar i kundservice, kör löner, stämmer av konton, uppdaterar räntor, schemalägger vikarier, arbetar i journalsystem, arkiverar avtal och bistår med ökad service till kommuninvånare, ja det är bara några få exempel på att den digitala arbetskraften är här för att stanna och på vad roboten kan arbeta med när den inte hjälper till med GDPR.

Intressant? Hör av er till oss!

Mia Lenman, Sales Executive
Mia.lenman@digitalworkforce.se

Kenneth.tellebo, Country manager
Kenneth.tellebo@digitalworkforce.se

The post Hur kan en Digital medarbetare hjälpa er med GDPR i praktiken? appeared first on Digital Workforce.

]]>
Den digitala medarbetaren – från noll till hundra på hundra dagar https://digitalworkforce.com/sv/rpa-blogg/digityontekija-0-100-kmh-sadassa-paivassa-2/ Mon, 27 Mar 2017 14:33:06 +0000 https://digitalworkforce.fi/digityontekija-0-100-kmh-sadassa-paivassa/ Det sägs att det är enkelt att implementera en digital medarbetare (eller Robotic Process Automation – RPA). Projekten är snabba och smidiga. På bara några veckor kan du automatisera i princip alla rutiner i din organisation. Äntligen kan vi säga hejdå till IT-budgetar och långa önskelistor som IT-avdelningen ändå aldrig lyckas uppfylla. Kan det verkligen…

The post Den digitala medarbetaren – från noll till hundra på hundra dagar appeared first on Digital Workforce.

]]>
Det sägs att det är enkelt att implementera en digital medarbetare (eller Robotic Process Automation – RPA). Projekten är snabba och smidiga. På bara några veckor kan du automatisera i princip alla rutiner i din organisation. Äntligen kan vi säga hejdå till IT-budgetar och långa önskelistor som IT-avdelningen ändå aldrig lyckas uppfylla. Kan det verkligen vara så här enkelt? Svaret är både ja och nej.

På jakt efter skalbarhet och repeterbarhet

I princip går det enkelt och snabbt att utbilda en digital medarbetare, med andra ord att skapa automatiseringsskript. Bara du hittar rätt processer att automatisera och kommer på hur processerna kan ändras genom automatisering eller hur avvikelser ska hanteras. Dessutom måste du veta vad de mänskliga kollegorna ska ägna sin tid och kreativitet åt när den digitala medarbetaren utför det tråkiga rutinarbetet. Innan den digitala medarbetaren blir repeterbar behöver du även en skalbar teknisk plattform som gör att du kan skapa nya digitala medarbetare i en handvändning.

Det riktigt ”roliga” börjar när du uppdaterar dina grundläggande IT-system och processautomationerna som du precis har implementerat slutar att fungera. Det här påminner mig om IT-erans barndom, när kreativiteten sprudlade och IT-experterna betraktades som sanna hjältar. Alla visste att ”när Janne är på semester kan ingen annan sköta IT-systemen”. Kanske inte det bästa sättet att automatisera kritiska verksamhetsprocesser.

Om du inte vet vart du ska, leder alla vägar dit

Organisationer anställer inte digital arbetskraft för skojs skull (även om det är väldigt roligt), utan för att de vill ha konkreta resultat: högre effektivitet, bättre kvalitet eller kanske större mervärde för kunderna. Oavsett vad du har för mål kan du vara säker på att de inte förverkligas av sig själva. Det första du bör göra är att tänka igenom vad du vill uppnå och utarbeta en metod för hur du ska komma dit.

Den digitala medarbetaren är ett mycket effektivt och flexibelt verktyg när den används på rätt sätt. Men även de bästa verktygen kräver anvisningar, ledning och arbetsmodeller. Om verktyget är så enkelt att vem som helst kan använda det, har du snart hundratals fiffiga automatiserade processer – som dessvärre slutar fungera vid nästa ERP-uppgradering och måste konfigureras på nytt.

Digitala medarbetare måste ledas, precis som deras mänskliga kollegor

Föreställ dig en organisation utan regler och målsättningar. Alla får göra vad de vill och hur de vill utan att göra överenskommelser med sina kollegor. Jag tror att en sådan organisation inte skulle bli särskilt framgångsrik eller långvarig. Idag pratar man ofta om självstyrda team och organisationer baserade på Teal eller holakrati, men de är långt från anarkistiska. Även dessa organisationer har ett tydligt mål och grundläggande spelregler. Likaså behöver digitala medarbetare ledning och tydliga mål – än så länge kan de tyvärr inte organisera sig själva.

Hur går man från pilotprojekt till verklig produktivitet?

Vissa organisationer har upplevt eufori över lyckade pilotprojekt, som har övergått till djup besvikelse när de verkliga resultaten har visat sig vara ganska blygsamma och inte uppfyllt verksamhetsmålen. Detta beror ofta på att målen inte är tillräckligt tydliga, att de tekniska plattformarna har för dålig skalbarhet och att det saknas fungerande modeller för ledning och organisering.

Vi på Digital Workforce har sett att de digitala medarbetarnas produktivitetskurva stiger för långsamt hos alldeles för många kunder. När du gör rätt från början, sköter sig resten ganska lätt: definiera dina automatiseringsmål tydligt, bygg en skalbar plattform och utarbeta prioriterings- och beslutsmodeller. Det här är inte raketforskning, men ett nödvändigt ont – ett steg som många dessvärre hoppar över. Låter det här bekant? Prata med oss, så hjälper vi dig.

Få upp farten direkt

Digital Workforce har redan gjort den här resan med flera organisationer. Tillsammans med kunderna har vi våndats och kommit till nya insikter. Dessa erfarenheter har lett till kunskaper i hur digitala medarbetare bör ledas inom den nordiska organisationskulturen och IT-miljön. Vi har tagit fram ett program för hur du implementerar en digital medarbetare på bara 100 dagar. Det hjälper dig att gå från slumpmässiga pilotprojekt till verklig produktivitet med ett självfinansierande RPA-program. Vill du veta mer? Kontakta oss!

Jari Annala: jari.annala@digitalworkforce.fi / +358(0) 400 33 85 85

Anta framtidens utmaningar med en digital medarbetare vid din sida! Kontakta oss för att klargöra automatiseringspotentialen i din organisation redan idag. 

Artikel: Jari Annala –Digital (R)evolutionist, Digital Workforce

Bild KeWynn Lee licens CC BY 2.0

The post Den digitala medarbetaren – från noll till hundra på hundra dagar appeared first on Digital Workforce.

]]>
Robotic Process Automation vs. Integration https://digitalworkforce.com/sv/rpa-blogg/robotic-process-automation-vs-integration/ Fri, 20 Jan 2017 13:25:58 +0000 https://digitalwf-wpengine-com.digitalworkforce.fi/rpa-vs-integration/ Robotic Process Automation används ofta för överföring av data mellan två eller flera system. En order kommer in i system A, leveransen sker via system B. En patient skrivs in på sjukhuset i system M, läkaren hämtar uppgifter om patienten från system N. En kund fyller i en skadeanmälan i system X, försäkringsbolaget skriver sitt…

The post Robotic Process Automation vs. Integration appeared first on Digital Workforce.

]]>
Robotic Process Automation används ofta för överföring av data mellan två eller flera system. En order kommer in i system A, leveransen sker via system B. En patient skrivs in på sjukhuset i system M, läkaren hämtar uppgifter om patienten från system N. En kund fyller i en skadeanmälan i system X, försäkringsbolaget skriver sitt svar i system Y. Och så vidare. Hur man ska överföra data mellan olika system är inget nytt problem och RPA är inte den enda lösningen.

Systemintegration är vardagsmat sedan en tid tillbaka. Syftet är att koppla ihop olika system för att få dem att fungera tillsammans så pass bra att de kan hanteras som ett enda system, i stället för en samling system.

När jag lämnade integrationsvärlden bakom mig för att bekanta mig med RPA, överraskades jag av såväl skillnaderna som likheterna mellan dessa lösningar. Båda besvarade ofta samma frågor, men på olika sätt.

Mitt snabba sätt att förklara skillnaderna mellan lösningarna utmynnade i frasen ”RPA är som en plåsterintegration”. Med andra ord går RPA snabbt och enkelt att implementera, men lösningen är inte där för alltid. Å andra sidan kan man se på RPA ur ett bredare, strategiskt perspektiv, och då är plåsterintegration inte en bra beskrivning. I den här artikeln fokuserar jag dock på att förklara de tekniska skillnaderna mellan RPA och systemintegration.

rpaintegraatioDet är ofta billigare och snabbare att få olika system att kommunicera genom RPA än genom integration. Det beror på att RPA-tekniken kan implementeras utan några ändringar i befintliga system. RPA fungerar på samma sätt som en mänsklig medarbetare, som en bro mellan de olika systemen. På bara en dag kan roboten lära sig en enkel process som utförs av en människa, vilket innebär att man snabbt kan dra nytta av fördelarna med tekniken. Samma teknik kan dessutom programmeras för nya användningsområden när organisationens behov förändras. Ur användarperspektiv kräver RPA betydligt mindre teknisk kompetens än en systemintegration. Många RPA-program är uppbyggda så att man inte behöver kunskaper i kodning för att kunna använda dem. En systemintegration däremot är så komplex att man måste ha specialkompetens för att genomföra den.

Även om det kan tyckas som att min infallsvinkel idealiserar RPA, tar den i själva verket fram de bra och dåliga sidorna med båda metoderna. Snabba och billiga lösningar är ofta önskvärda, men det kan vara värt att betala extra för förvissningen om att du informeras direkt ifall det blir fel på bilens bromsar och att reservsystemet aktiveras på en gång. Allt har sin tid och plats. Ibland är systemintegrationer nödvändiga eller rentav oundvikliga, men i många fall innebär de onödigt jobb och omotiverade kostnader – då är en RPA-lösning alldeles tillräcklig.

 

 

Anta framtidens utmaningar med en digital medarbetare vid din sida! Kontakta oss för att klargöra automatiseringspotentialen i din organisation redan idag. 

Artikel: Emma Luukka – RPA Solutions Consultant, Digital Workforce
Foto Patrik Theander licens CC BY 2.0

The post Robotic Process Automation vs. Integration appeared first on Digital Workforce.

]]>